Produkty bio

Produkty bio

Żywność, którą można kupić w większości sklepów, nie wyróżnia się wartościami odżywczymi, a także zawiera dużą ilość hormonów, antybiotyków i innych szkodliwych substancji.

Produkty żywnościowe zawierają także GMO, barwniki i utleniacze, które wpływają negatywnie na zdrowie. Produkty bio, są alternatywą dla taniego, ale bezwartościowego jedzenia, ponieważ są produkowane w tradycyjny sposób, nie zawierają sztucznych dodatków i mają większą wartość odżywczą.

Produkty bio (nazywane także „eko”) to te, które przynajmniej w 95% zostały wyprodukowane metodami ekologicznymi. Bardzo ważne jest uchronienie upraw od zanieczyszczeń, takich, jak spaliny samochodowe, pestycydy czy nawozy sztuczne.

Gospodarstwa produkujące produkty bio zwykle łączą uprawę roślin i hodowlę zwierząt, dzięki czemu producent nie musi korzystać z intensywnego używania nawozów. Zamiast tego, używa się odpowiedniej ilości nawozu.

Jak odróżnić preparaty bio, od tych, które nie mają takich właściwości?

Sama nazwa „bio” na opakowaniu nie gwarantuje, że produkt jest w pełni naturalny, a dodatkowo, wielu producentów stylizuje logo produktów w taki sposób, że przypomina ono wyraz bio, a w rzeczywistości, na opakowaniu jest inny napis.

Znakiem, który świadczy o tym, że produkt jest rzeczywiście artykułem bio, jest zielony listek, którego obrys to gwiazdki Unii Europejskiej. Gwarantuje on, że producent oraz zakład przetwórczy, stosuje się do restrykcyjnych norm.

Znaki żywności ekologicznej może być przyznany także przez każdy z krajów Wspólnoty.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*